Nya matäventyr till havs och till lands!


Veckorna på Papaya går så fort, jämnt skall nya menyer komponeras och varor beställas. Jag har svårt att hinna med faktiskt. Nu är det fredag kväll och jag är ute på Matgruvan. Matgäster på kommande i morgon, tio pigga Kimitodamer skall ut med Myggen för att inta en skärgårdslunch här ute på mitt smultronställe.

 

I arla morgonstund kom jag ut. Regnet upphörde då jag anlände till Skåldö och båten. Sällan åker jag ut så tidigt men nog var det en vacker morgon. Disig, varm och stilla. Lätt att ta iland och ron infann sig genast. Här har jag sedan förberett lunchen. Bakat, gravat och skalat. Fileat fisk som jag fick på Skåldö av min brorson som fiskar åt mig. Dagens skörd bestod av mest sik, några abborrar och ett par gäddor. Nu är allt i frysen. Brorsonen Peter har rökt fina flundror åt mina gäster. Henrik på Henrik’s Garden på Skåldö har odlat rödbetor, bönor, potatis, morötter och tomater som skall serveras i morgon och Lilla skärgårdsbageriet bidrar med skärgårdslimpa, Backers likaså. Körsbären på kakan kommer från Seminarieskolans gård! Väninnan Kate har tagit tillvara skörd och delat med sig. Lindö Gård bidrar med råmjölk till murbottenplättarna som skall serveras med hemkokt blåbärssylt och grädde. I morgon blir det fest!

skaldoprodukter

Bild: Varor för lördagens skärgårdslunch har landstigit på Matgruvan.

Vad jag gillar att tillreda mat av goda, närproducerade råvaror både hemma, på stugan och givetvis på Papaya. Inkommande vecka har jag avokadosås på menyn. Hörde i radion om problematiken med avokadon och samma problem finns när det gäller många andra grödor i världen. I Mexiko skövlar man skog för att få mera utrymme för avokado odlingarna. Nu är det populärt med den hälsosamma grönsaksfrukten, alla vill ha den och USA köper upp massor från just Mexiko. I Costa Rica massodlas oljepalmer vilket också sker på naturens bekostnad, även på andra håll i världen. I Bolivia odlas den finaste quinoan. Nu när det näringsrika fröet blivit så populärt så blir urbefolkningen utan den viktiga näringskällan för allt går på export och ger givetvis pengar men pengarna är inte näring! Samma gäller många andra växter och frukter i världen. I Sverige odlar man olika bönsorter och använder dem flitigt i matlagningen. Funderar över varför vi i Finland inte kan odla bönor och använda dem mera. Varför används de inte mera i vår matlagning?
leverans


Ovan i bild Holmqvist Trädgård, Tenala leverans

I Hbl kunde jag läsa här i veckan att det öppnats en vegangrillbar, Jänö, i Helsingfors. Grillkiosken finns på Museigatan och hade en ringlande lång kö med hågade konsumenter som ville smaka på pitabröd med nyhtökaurafyllning, pulled havre eller baljhavre som det heter på svenska http://www.goldandgreenfoods.com/sv/ en finländsk innovation som tar slut i butikshyllorna. Företaget Gold and Greenfoods saknar också inhemska bönor att använda i produktionen. Skall försöka få tag på produkten och få in den i Salladscafé Papayas meny något tag. Vegetariskt är stort. I den här artikeln kan du också läsa om kepskioskernas historia. Jag visste inte ens att de heter så och att de är planerade på 1930 talet av dåvarande Helsingfors stadsarkitekt Gunnar Taucher i senfunktionalistisk stil. Tidningen är verkligen allmänbildande!

Visst serverar jag också kött, bra, närproducerat nöt- eller lammkött helst, charkuterier också. Det är kvaliteten som räknas. Inkommande vecka tänker jag servera hönssoppa, chickensoup for the soul. Hönset skall vara ekologiskt och det köper jag i S-market. Senare i höst blir det nog både kålsoppa med lamm och kåldolmar med malet kött. Köttet är ett tillägg av god kvalitet och vegetabilierna är huvudsaken.ekobroiler


Vad gäller fisk så vill jag ha inhemsk fisk. Tonfisk går jag med på för att kunder vill ha det, eller vill ni? Kan vara att jag ändrar mig. Lämnade också bort den norska odlade laxen trots att många gärna vill ha den. Då jag arbetade som hushållslärare blev både jag och skolans förman i skolmatbespisningen förvånade då vi märkte att fisken som användes i dagens rätt kom från sydöstra Atlanten och heter kapkummeltorsk. Den var i och för sig god och billigare än norsk lax från Hangö! Prisskillnaden var flera euro/kg. Fisk från Kapstadens vatten! Inte verkar det ju klokt. Om jag minns rätt var den afrikanska fisken 7-8 €/kg medan den norska då var ca 14 €/kg. Borde kanske göra en enkätundersökning för att kartlägga kunders önskemål. Kunden kan ju alltid välja med fötterna och i vår lilla stad finns många lunchställen och restauranger och det är viktigt att hålla fast vid sina värderingar och att kunna arbeta enligt sin egen övertygelse. Sund förnuft kommer man långt med.

Inhemska frysta grönsaker går ej att få tag på nu sade grönsaksagenturens innehavare. Det som finns är ofta t.ex. polskt. Tur att vi har så mycket gott som odlas i hemknutarna. Squash t.ex. har vi använt både i soppa och wok, inkommande vecka i plättar. Nu önskar jag många smakliga matäventyr nästa vecka, välkomna!

 

 

oiva logo