Närmat på tapeten!


Nu kan du knappast öppna radion eller bläddra i en tidning utan att höra eller se något om närmat. För mig som är i branschen och står bakom Slow food ideologin är detta på inget sätt nytt. Vi har alla sett fenomenet komma starkt.

 Att laga mat från grunden, att servera husmanskost, är och har varit stort ute i världen. Farmer’s Market, Bondens marknad, och nu hos oss Reko handel visar på trenden som är stark och nu också fått fotfäste i Finland. Ett nytt sätt att tänka kan tänkas! Eller att tänka så som man alltid tänkt fast vi glömt bort det i affärskedjornas förlovade land. Att köpa lokalt, att odla själv, att laga mat av råvaror är det ursprungliga, det naturliga. Att det idag inte idkas i den offentliga bespisningen har säkert med ekonomi att göra och även olika regleringar av hälsomyndigheter. Klokt? Tja inte kan jag säga men personligen tycker jag det är helt fel. Hur kan något naturligt vara farligt? Idag hörde jag om en bagare so inte får använda opastöriserad getmjölk i sina bakverk. Nej inte! Farligt! Hon borde köpa upp sin mjölk från en licensierad gård, en gård som har lov att sälja getmjölk. Som anses vara en anläggning som har rätt att och som uppfyller alla normer på getmjölksförsäljning. Nå var finns den närmaste gården då? I mellersta Finland, come on!
broccolisoppa

Broccolisoppa på gång.

I radion berättades i veckan att man i Kimito vill hålla en närmatsdag i den offentliga bespisningen. Alla var överens om att detta var ett gott mål. En storköksföreståndare intervjuades och hon sade att de lokala odlarna inte skalar potatisen för storköket, ej heller skivar, tärnar eller annars förbereder råvaran och därför kan de inte köpa upp lokala produkter. Detta får åtminstone mig att tänka på att man inte har tillräckligt med personal. Det blir säkert för dyrt. Storkökskockarna å sin sida anser att de inte får förverkliga sig själva då de endast finns till för att öppna påsar och paket. Alla dagar kunde vara närmatsdagar så gott det går att förverkliga. Miljöhälsan godkänner å sin sida inte att man tar in otvättad potatis i storköket. Ohygieniskt. Alltså skall det helst vara tvättat och skalat och finfördelat. Ack hur klarade man sig förr? Hur var det med hygien och hälsa på t.ex. 70-talet då jag under min praktikperiod både tvättade och skalade en massa potatis på Ekåsen som då tillverkade en stor mängd mat från grunden. Månne vi alla var utsatta för stor fara? Alla vill ha närmat men det verkar vara väldigt svårt att genomföra i praktiken idag.

Länge har man grunnat på närmat och ekologisk odling. Ärendet finns med i regeringsprogrammet från 2011. På Papaya försöker vi följa trenden och det är min vision att arbeta för närproducerat och helst ekologiskt. Här skall jag ännu utveckla produktanskaffningen.

I dagens tidning Västra Nyland kan du läsa om Mikaelskolans ekologiska byggande och i dagens kolumn skriver Thomas Blomqvist om matens väg från jord till bord. Om dålig luft i våra skolor kan man också läsa om i tidningen men det är nog ingen större nyhet. Fuskbyggandet har vi fått stå ut med en längre tid.

På Papaya fortsätter jag att arbeta för god mat av goda inhemska gärna lokala råvaror. Undantagsvis kan jag godkänna frysta produkter, inhemska, men helst vill jag ha mat gjord av råvara jag köpt direkt från odlaren. Bilden nedan visar Holmqvist leverans i måndags till Papaya.

godavaror
oiva logo