Pang på rödbetan!


Rakt på sak, direkt, utan dröjsmål! Betyder uttrycket. På Salladscafé Papaya äter vi rödbetor varje vecka, ibland flera gånger. Idag är rödbetan hipp! Något som är inne och coolt.

 


Nåja i matvärlden har ju rödbetan alltid funnits med. Hos oss i Finland kanske mest som inlagd ättiksrödbeta. Förra veckan serverade vi i salladsbordet en god rödbetssallad. Kokt färsk rödbeta blandat med ekologiskt äppel, färskriven pepparrot och creme fraiche. Våra matgäster gillade salladen. Vi serverade den råriven en annan dag någon gång ugnsbakad och ibland med getost eller fetaost. Den finns med varje vecka i någon form.rödbetor


Idag lördag, i skrivandets stund berättar Yle Vega om rödbetan i sin Lördax sändning. Historia och mat. Det trendigaste nu är att äta den färsk kokt eller dricka den som en sorts energidryck. Rödbetsglass ligger också i tiden för de mathippa. Nu år 2016 finns denna rara beta med i det mesta i allt från gratänger och pajer till bakverk, både salta och söta. Så har det ingalunda alltid varit.

Ursprungligen kommer betan från Nordafrika men har spridits via både romarriket och grekerna. Romarna var de första att odla denna hälsosamma vegetabilie. Dessa betor var gula eller vita varianter och odlades som medicinalväxter. Bladen användes till förband och betan hade laxativ verkan samt var bra för blodet och hade febernedsättande verkan.

Idag anses rödbetsjuice vara rena mirakelkuren för förbättrad prestation i samband med långa sträckor eller Triathlon utövande. Bra att vänja sig vid små doser först eller späda ut rödbetsjuice med t.ex. morotsjuice just på grund av att den påverkar magen och matsmältningen. Rödbetsjuice får också blodets hemoglobinvärde att stiga.

Den röda betan började odlas i Norden på 1600-talet men kom till Finland först under 1800-talet. Betan är släkt med både spenat och mangold. Även med sockerbetan. Du kan använda både rot och blast. I radion rekommenderade man att skära polkabetan (vit-rödrandig) med mandolin i tunna skivor och sedan pickla den med socker, salt och vinäger, precis vad vi planerat göra på Papaya inkommande vecka om vi får polkabetor från Tvärminne, Helenes trädgård. Ärtfalafel med rödbetshummus finns också på menyn inkommande vecka. Tala om att vara i tiden! Kom alltså ihåg rödbetan när du planerar för veckans vegetabilier!

rödbetssallad

Vi serverade ägghack till veckans rödbetssallad och ville gästen så kunde hen ta en bit sill också. Det sägs att vår finländska sillsallad kommer från Ukraina där rosoll är vanligt. I Ryssland heter salladen rasollnik. Vi serverar den oftast på julborden men kunde gott och väl servera salladen när som helst nu under skördetiden. Förr var rosoll en vanlig sallad vid olika fester och begivenheter precis som våra vanliga jullådor var bjudmat. Se alltså rödbetans potential och glöm för stunden ättiksrödbetan. Den är ju nog också god och vem kan väl tänka sig Janssons frestelse utan inlagd rödbeta? Inte strömmingslåda heller. Lindströms biffar och rödbetsbiffar ej att förglömma. Mums!

oiva logo