Planera och låta sig inspireras

Jag känner mig priviligierad då jag kan hålla en kanslidag nu och då. Tror det lyckas nu på våren med en dag i veckan, åtminstone ett par månader.Duktig, kunnig och förståelsefull personal är ju ett måste i detta fall. Många gånger får företagare göra allt kansliarbete, pappersarbete, planeringsarbete kvällstid och under veckoslut. Ekonomiskt lönsamt är det kanske inte med anställd arbetskraft för att kunna göra kansliarbetet under arbetstid men det frigör både kraft och energi att ha förmånen att få göra det ibland. Det är också bra att delegera arbetet och ge ansvar och förtroende till sina medarbetare. Tack till min underbara personal dit jag givetvis också räknar Patricia som arbetar under en dag i veckan under sin studietid som vuxenstuderande vid Axxells kocklinje. Hon kommer in på onsdag och tar itu med allt praktiskt arbete tillsammans med Emmy och Kirsi som redan är ”gamla” i huset och kan rutinerna.

Nå nu sitter då jag här vid arbetsbordet och gör varubeställningar, prisjämförelser, betalar räkningar, ordnar papper för bokföringen, går igenom dagsrapporter och månadsrapporter, ringer samtal som behöver göras, bläddrar igenom tidningar och böcker för inspiration till matsedlar, sköter vissa föreningsärenden jag ansvarar för ja är du som läser företagare så vet du vad jag menar.
Nedan ser du ett urval produkter som min dotters familj använder regelbundet (nu under 8 år) i Costa Rica. Dessa köps på den lokala ekologiska marknaden som håller öppet varje lördag. Opastöriserad mjölk, yoghurtprodukter och fermenterade fruktdrycker. Inga tillsatser, allt ekologiskt och naturligt för oss och vår hälsa! Ej lyxpriser heller. Jag får ta del av härligheten då jag besöker dem. Redan att promenera omkring och se på mångfalden är en fröjd. Nå odlingsklimatet är annat än hos oss men också utmaningarna i odlingarna.


drycker

Jag älskar ju också mitt praktiska köksarbete så jag gör även några experiment med nya recept här hemma i mitt eget kök. Kanske förverkligas det sedan på Papaya. Nu bloggar jag på min hemsida och kanske hinner jag sätta in något på Papayas FB sida också. Allt tar tid men är viktigt på sitt sätt. När jag så bläddrade i en tidskrift kom jag på en artikel om fermentering eller mjölksyrejäsning. En uråldrig dunderkur för vår hälsa! Nu råkar jag ha en kock, Emmy, som gick kursen i fermentering under hösten, en dag under Slow Food Festivalen i Fiskars. Detta har medfört att hon nu fermenterar varje vecka och i stora glasburkar står nu vitkål blandat med morot, vitlök, kummin  bl.a. och mognar. Först bultar hon ca 10 kg vitkål i veckan som sedan får stå och mogna i rumstemperatur i 2 veckor och sedan ännu i kyl ytterligare 2 veckor för att sedan finnas på vårt salladsbord till kunders hälsa och förtjusning. Lyxigt verkligen och det bjuder vi på inom normal vardagslunch! Du kan också småningom, snart, börja köpa hem av vår fina surkål. Vi planerar sälja det i 400 g förpackningar som också butikens surkål säljs i. För 6€/ 400 g får du ypperlig hemlagad surkål. Du kan också beställa större mängd. Utveckling inom företaget kallar jag det. Inga tillsatser utan bara god inhemsk kål (ekologisk har jag ej ännu fått tag på här), goda råvaror och litet salt är det som behövs. Saltet skall inte innehålla jod för det gillar ej mikroberna! Vi använder annars också havssalt utan jod så det är inget problem. Vegetarisk kost i sig som bönor, soja, nötter, frön, grönsaker och frukter i färsk form innehåller redan i sig bra probiotiska fibrer som gynnar goda tarmbakterier och det får du ju dagligen i vår lunch. Lägg till fermenterade grönsaker så blir tarmfloran ännu bättre!


kombucha


På bilden ovan ser du en jäst tedryck, Kombucha. Denna dryck köpte jag i Costa Rica på Organic Market en gång i veckan. Ej lyxvara utan helt överkomligt pris. Hälsodryck som du kunde inköpa ur kanister i eget kärl också. Du kunde också köpa surdegsbröd, olika ekologiska yoghurtprodukter och opastöriserad mjölk. Hos oss är detta omöjligt. Min dotters familj som bor i San José CR besöker denna underbara marknad varje lördag och gör där veckans inköp. Mjölken levereras i glasflaskor hem till huset direkt från gården som producerar densamma.

Nu önskar Emmy också börja med surdegsbakning. Tummen upp säger jag. Kan inte ännu säga hur det kommer att lyckas men om det gör det så får du hembakat surdegsbröd i lunchen hos oss så småningom dagligen! Nu får du ju redan hembakat bröd bakat på ekologiskt mjöl varje dag hos oss. Så kan det bli med inspirerade kockar som får förverkliga sina tankar. Målet är ju att det skall bli bättre för er kunder och bli intressantare för oss.
Tösen nedan, mitt barnbarn, heter också Emmie och hon är uppfödd på färskt kokosvatten. Det är den bästa törstsläckaren och bästa läsken som man kan tänka sig. Idag har Emmie två syskon också och hela familjen köper hem kokosnötter från Organic Market och fyller grönsakskylen med naturens egen hälsodryck.kokosvatten1

Denna vecka firar jag två år som företagare. Jag får fortfarande säga som min äldsta dotter Linda uttryckte sig:” mamma du får tänka som så att du har en dyrbar hobby!” Jo, så får jag nog tänka ännu men jag har det roligt medan jag jobbar. Hjärtat i halsgropen ibland när det gäller ekonomin men kanske hålls man alert då man inte kan vila på lagrarna utan får hela tiden försöka vara skärpt! På fredagen då vi håller en Husmanskost dag med sjömansbiff skall vi servera morotskaka,  gjord på fina ingredienser, i vårt eget kök,  till gott ekologiskt kaffe eller te,  till dig vår gäst som dessert, hjärtligt välkommen!
oiva logo