Fiskproblematik både i husis och på Papaya

Nu har det igen runnit en hel del vatten under broarna, jag har inte gett mig tid att skriva men nu, detta veckoslut, skall jag ta itu med hemsidan som jag ju betalar för och som fungerar som kanal mellan mig och mina kunder samt eventuella andra intresserade.Började på veckoslutet och avslutade idag 3.4, tiden bara rusar på för oss alla. Här har jag möjlighet att lufta mina tankar och värderingar som givetvis ligger som grund för mitt agerande på Salladscafé Papaya. Vad väckte mig denna gång? Jo, torsdagens (26.3,19) Hbl insändarsida och Monica Ålgars kolumn i samma tidning. Lev som du lär!

Nu lever jag i förändringens tid. Papaya skall övergå i nya händer förhoppningsvis före sommaren och jag skall gå vidare i livet mot öppna mål för tillfället. Modigt att följa livets ström. Jag ser fram emot en lång, ledig sommar med långa luncher i annans regi!

Till saken alltså. Monica Ålgars skriver om ACT, acceptance and commitment therapy som hon använder i sitt arbete. Det handlar om att tydligare identifiera sina värderingar. Vad är meningsfullt för en själv och hur vill man på allvar leva sitt liv. Om värderingar som är vår kompass i tillvaron och som styr våra handlingar. Om betydelsen av att förstå sina värderingar för att kunna formulera sina mål i enliget med dem. Våra värderingar får inte enbart bli till abstrakta ord utan bör koppla till det vi faktiskt gör de reella dagar vi lever. Så långt MÅ. Det är just det jag fått tillfälle att praktisera på Salladscafé Papaya alla vardagar under snart 3,5 år och jag är så tacksam för det. Inte bara tala om lokalt producerat, ekologiskt och rättvist, inte bara tala om Slow Food utan få praktisera det så gott det går i praktiken på min egen lilla lunchservering.

gös och sik

Då kommer jag över till insändaren som handlar om fiskodling, inhemsk fiskodling. Jag har ju valt att varje torsdag servera en traditionell fisksoppa gjord på inhemsk vild fisk allt som oftast. Någon gång har jag använt odlad regnbåge från Kasnäs. Det här har jag gjort ända från början, alltså många torsdagar. Jag minns från mitt första år då en fiskare från trakten ville erbjuda mig norsk lax eftersom den enligt honom var bra. Jag avböjde på grund av mina värderingar. ”Int’ vet ju kunden om det är norsk lax i soppan” var en kommentar jag fick och det var en tankeväckare för mig. Den vägen går jag inte in på! Jag vill koppla mina värderingar till mina dagliga handlingar och det har jag gjort efter bästa förmåga.

Med åren har jag också lärt och förstått hur konstigt det är med vår livsmedelsindustri. Mat skeppas hit och dit runt klotet. Torsk från Norge till Asien för att urbenas, Ålandsbåtarna använder kött från Uruguay, olika fiskar åker runt jorden i olika turer av olika orsaker, importerad fisk har trängt undan inhemsk fisk från finländarnas tallrikar och numera är endast 18% av den fisk vi äter inhemsk! Vi köper hellre odlad norsk lax än regnbåge odlad i Finland. Vad ligger bakom all denna yrsel? Jag vill helst ha vild fisk och till all tur har jag fått den via en fiskare i Ekenäs (sik mest ibland vildlax), en fiskare i Borgå (mest gös, ibland abborre, gädda), en fiskare på Åland (gädda mest ibland abborre). Sedan om jag önskar mig finsk odlad regnbåge från Kasnäs (där de också matar fisken med eget foder och renar fiskoljan) så måste jag be någon hämta hem fisken för den levereras inte direkt till Raseborg av företaget. Sundom böckling vill jag också ha och med god tur kan jag få den via Popsi. Däremot fick jag inte varken gädda eller inhemsk odlad fisk denna vecka från Popsi, ingen gädda via fiskaren från Bromarv och ingen inhemsk odlad forell eller regnbåge via varken Popsi, K-super eller S-market. Jag fick odlad inhemsk via Bromarvfiskaren som i sin tur givetvis köpt in den från var vet jag ej ännu. Avhämtar den nu på morgonen och då vet jag om forellen är från Åland eller varifrån.


IMG 4126

Nu inväntar jag min goda tur vad gäller påskbuffén, vill så gärna få med Sundomböckling (bild ovan ) och marinera den till er mina gäster. Beställningen är gjord för en vecka sedan och bekräftelse får jag först då leveransen kommer eller ej. Jobbigt värre. Nå det här är ju probematik jag skrivit om också förr. Aldrig får jag heller denna vilda inhemska fisk till erbjudande pris men det får jag ta.

Nu inleder vi en ny matvecka med goda rätter på menyn. Köttsoppa har jag dock inte ännu kunnat sätta in i menyn för jag har inte fått svar från Mörby angående tillgång på nötkött. Skall faktiskt sända ett sms idag. Läser du detta Anna A så tag kontakt, tack.

oiva logo