Matens spårbarhet

I radion kommer morgonens första nyhetssändning, klockan är 06.00. Perkolatorn (kaffekokaren) puttrar och kaffet sprider en väldoft i köket. Då jag vaknade till i natt funderade jag på varors spårbarhet och att jag nog måste ”lufta” mina tankar här på bloggen.


Under de tre år jag nu varit företagare har jag ofta funderat över ekonomin, ja så gott som dagligen. Hur få det att gå ihop ekonomiskt? Det har varit min stötesten sen dag ett. Lunchpriset kan inte i Ekenäs vara så högt att fina råvaror och löner samt övriga kostnader täcks. Varför? Jo, för ekologiskt, närproducerat, åtminstone inhemskt blir för dyrt och kräver händer i tillredningsskedet som också kostar.

Igår hade jag förmånen att ha bil till låns och kunde alltså inhandla mina partivaror själv. Jag har alltid varit av den åsikten att jag hellre arbetar i köket än samlar ihop varor i Partiaffären. Fick det än en gång bekräftat. Det är en ca 1,5h procedur att gå runt och samla ihop sina varor, köa, få dem på upp på disk, packa ihop allt och bära ut det till bilen. Sedan väl hemma på Papaya tömma bilen och igen vara i köket på jobb. Jag betalar 21 euro för transport i veckan till Metro-Tukku och då får jag allt beställt hem till dörren. Visserligen har jag då suttit framför datorn och beställt mina varor 4-5 dagar i förväg. Det kräver givetvis god planering. Övriga leverantörer hämtar varorna till Papaya. Ägg kommer från Sjöberg i Täktom med min forna kollega Peter, rötter, betor, lök och potatis via odlare Ranta i Bromarv, Grönsaksagenturen hämtar ända in de beställda vegetabilierna, Popsi hämtar hem varor för ca 10 euro/leverans och under högsäsong hämtar 2-3 leverantörer varor till Papaya. Dessutom får jag ju svamp, nässlor, äpplen via olika kanaler, ekodiskmaskinsmedel från Hangö, rengöringsdukar eko från Karis, sprängticka från Lojo via Lisbeth, praliner från Helsingfors via post och nu också praliner från Ekenäs direkt från Ylva Rancken-Lutz. Fisken kommer från Åland, Borgå eller Ekenäs via tre olika fiskare och mjölet kommer från Mörby eller Andersböle-Veckkoski vetekvarn och är alltid eko. Jag är säker på att jag glömt någon leverantör men det blir en hel del kontakter för att få hem alla de varor vi använder. Det kräver planering och logistik i små trånga utrymmen. Årligen har vi haft ett möte med regionchefen för Metro-Tukku för att gå igenom vad jag behöver och eventuella rabatter jag kan få. Hon säger att hon inte vet en enda företagare som gör som jag! De flesta tar det mesta från just ett håll och det är en partiaffär av något slag. Då kan också inköpen bringa bättre rabatter när man koncentrerar uppköpen. Sant. Alla specialpriser kan också utnyttjas. Då jag väljer ekologiskt och närproducerat får jag aldrig rabatt. Jag betalar nästan dubbelt upp i kg pris. Nu kommer jag in på spårbarheten.

Jag vet precis varifrån allt kommer och vem som levererat det. Ibland får jag visserligen ringa upp Partiaffären för att kolla upp ibland Ekenäs rökeri för att checka ursprung. Ofta får leverantören ta reda på och sedan ringa upp mig på nytt. Jag vet att t.ex. Ekenäs rökeri använder oftast inhemskt kött men nu under vintern har de också varit tvungna att köpa upp tyskt kött då det ej funnits inhemskt. Jag tror ju då att det inte funnits till ett billigt pris (egen åsikt). I partiaffär finns sällan frysta inhemska grönsaker och rotfrukter. I storpack finns så gott som endast utländskt. Samma gäller bär och är de inhemska kostar de mycket mera om det alls finns att tillgå. Ibland lyckas jag få spenat och ärter frysta inhemska. Inhemska salladsblad finns att få och nu senast t.o.m. inhemska ekologiska ärtskott!

Senast jag köpte kyckling valde jag ekologisk via Popsi. Då jag behövde denna produkt hade de precis 2 st i frysen! Motiveringen till att det finns så begränsat av den ekologiska är att människor inte frågar efter den, den är 2-3 ggr dyrare än en icke-ekologisk. Jag har bett dem sätta upp en reklamskylt vid frysdisken som berättar om att det finns ekokyckling men det har inte hänt.

I samma K-butikskedja såldes samtidigt färdiggrillad kyckling under 6 euro/st. Fick inget klart och tydligt svar varifrån fågeln kom och orkade inte vara påstridig.


IMG 4866

På bilden dagens salladsbord: riven kålrot med clementiner, husets surkål, bönor, riven morot med russin, ris-fröblandning i sallad med Sundomböckling, gröna blad med ekodruvor, blandad kålsallad. Dressingar hemlagade majonnäs med basilika och vitlök, oljedressing med rostad paprika. Säsong verkligen bortsett från de gröna bladen.Det är en djungel det här med varors spårbarhet. Att köpa via närodling och av de lokala betyder att jag får vegetabilierna tvättade men ej skalade. I partiaffären finns allt du kan tänka dig skalat och finfördelat på olika sätt. Det medför att du sparar in i lönekostnader då timmar ej går åt till skalning och finfördelning. Meloner är tärnade, tomater klyftade, kålen strimlad osv färdigt i gasade påsar. På Papaya tvättar, skalar och finfördelar vi alltid allt själva vilket är förstås tidskrävande men ger ett godare resultat. Det är ett medvetet val också detta, ett val som kostar mera.

Ibland tänker jag att är det mödan värt? Vem bryr sig? Men varje gång kommer jag fram till att jag bryr mig och jag har råkat få kockar som också bryr sig, vi vill ha det så här. Jag kan inte arbeta enligt andra principer. Då jag började med Papaya och ekonomin var svår att få ihop sade min äldsta dotter att jag måste bara se det som om jag hade en dyrbar hobby! Jag får göra det jag tycker om på det sätt jag gillar att göra det. Nu då jag skall avsluta ”min dyra hobby” och funderar på om jag finner en köpare till rörelsen säger samma dotter till mig att om jag inte får det så är det ju pengar placerade i erfarenhet! Att få drygt tre års erfarenhet av företagsamhet är inte gratis ute i stora världen, ett års studier skulle kosta det samma! Tack Linda för att du öppnar mina ögon för proportioner och det känns som om det är just så som du säger att det är. Unga vuxna betalar för att få jobba på kända, populära företag bara för att få det med i CV:n och för erfarenheten! Ibland är vi nog i Finland i en skyddad bubbla.
Nedan ingredienser som ingår i salladen i morgon, torsdag. Det blir olika grönsaker ugnsbakade med en kryddolja till. Fisken i soppan blir gös och gädda och morot, potatis och gul lök har kocken Helena skalat och finfördelat idag. Maltbrödet bakas och många andra ingredienser för salladsbordet skall beredas. Kanske just du kommer på lunch i morgon, torsdag?
IMG 4868

oiva logo