Mattankar i januari

Nytt år och nya funderingar. På söndagen besökte jag Helsingfors och då gick jag till en av mina favoritbutiker Ruohonjuuri. Stor och härlig ekologisk affär. De ger ut en tidskrift också som tar upp aktualiteter inom mat och livsmedelsbranschen.

Nu hade januarinumret inte ännu utkommit men jag har flera äldre nummer och de är alltid aktuella. I tidningen 1/2017 s. 43 rekommenderar Ruohonjuuri: Syö ruokaa älä ruuankaltaista! Fortfarande brännande aktuella tankar. Ät mat inte produkter som påminner om mat! Nåja som exempel nämns Pirkka seriens guacamoledip som innehåller under 1 % avokado. HK:s panerade Kariniemi biffar innehåller ca 50% kött resten är fågelskinn och skorpmjöl. X-tra pizzaost är till hälften ost till hälften ostliknande produkter, i Valios skogsbärsyoghurt hittar vi ½% smultron och i Fazers fullkornsråg Puikulabröd finns endast 65%råg! lIstan kunde göras oändligt lång tyvärr. Många av de produkter som hamnar i konsumentens shoppingkorg är tyvärr inte äkta vara. Det vet vi som är intresserade och informerade men stora flertalet vet eller bryr sig inte. Nå här några goda råd av Ruohonjuuri, något att tänka på då man vandrar i supermarketdjungeln. 

Ät inget som din mormor inte skulle känna igen som mat. Undvik produkter som innehåller socker eller sötningsmedel bland de tre först uppräknande ingredienserna.

Undvik produkter som innehåller mera än 5 ämnen. Ämnen du inte känner igen, termen ”lätt”, ”lågfett” eller ”fettfri”. Undvik också produkter som finns med i många reklamer typ i TV.

Ät bara sådant som med tiden möglar eller ruttnar. Ät gärna vegetariskt inte fabriksmat.

Ät vegetabilier, gröna blad, många färger. Ät det som växer i naturen och odla gärna själv.

Om du vill ha s.k. ”skräpmat” tillred den själv från början. En produkt som heter samma på alla språk är ej mat. (Ex. BigMac eller Pringles)

Lyssna på din mage, ät långsamt, gör mat och ät mat.

Så alltså 2017 men ack hur aktuellt hela tiden fortfarande.

Besökte också matavdelningen på Stockmann varuhuset. Numera heter den FoodMarket, den första i landet. Jag gillar att laborera mellan hyllorna och i denna stora FoodMarket finns det massor att se och fundera över. Goda och intressanta produkter men också fejk. Tre långa hyllrader med bröd bakat i butiken (Stockmann bakery) och vid varje produkt kunde jag läsa: ursprungsland Frankrike, Belgien eller Tyskland. Degen kom allstå utifrån. Detta är ju mycket vanligt, inte står någon i butiken och knådar deg, den kommer oftast fryst från utlandet. Mycket av brödet innehåller också utländskt mjöl.

Ibland köper jag olika mattidningar för att få inspiration och nu köpte jag Allt om Mat december 2018 special Vego. Oj vad många intressanta recept! Nu blir ni nog kära gäster på Papaya utsatta för olika spännande sallader, soppor och andra vegorätter.


IMG 4794
Idag serverades Flamkuchen, en vit pizza. Den har alltså inte tomatsås på utan t.ex. creme fraiche. Kryddor och fyllning samt ost som vi river själva på stället och som inte är ostliknande utan ost! Dagens pizza hade spanska kvisttomater och italiensk zucchini som fyllning. Denna tid på året smakar de finska tomaterna inte mycket, undantag kanske de körsbärstomater jag köpt in för 7,50 / kg. Egentligen skulle jag inte alls vilja använda tomater den här tiden på året. I matlagningen blir det nog konserverade italienska Muttis produkter nu. Vi kör också mycket med rotsaker och kålsorter för tillfället. Sedan är det ju säsong för citrusfrukter. Soppan som serverades idag var gjord på potatis och palsternacka. Potatisen är alltid lokalt odlad hos oss men palsternackan är finsk. Mild och god soppa! I salladsbordet serverade vi en kålsallad som är en av favoriterna på vegetariska restaurangen Silvoplee i Helsingfors detsamma kan sägas om dagens lök-äppelsallad smaksatt med sojamajonnäs (vegan). Nya matäventyr väntar, nu skall nästa vecka planeras. Välkomna på äkta matupplevelser till oss på Papaya. Nedan på bilden vegopizzan.


IMG 4793
oiva logo