Några mattankar efter Ålandsbesök

På Åland ordnar många restauranger julbord och de besöks flitigt av öborna. Man kan säga att de går man ur huset för att äta julbord. Nu då jag besökte Åland åt jag lunch på Emmaus returcafé och det var både tankeväckande och gott.

De serverar också julbord till ett pris på 38€. På Papaya tänker vi också på matens väg från jord till bord, vi arbetar efter egen filosofi som går ut på ekologiskt, närproducerat, rättvist, inhemskt och vegetariskt som ledord. Klimatsmart alltså. Jag tycker ju alla restauranger borde tänka på samma sätt men så är ingalunda fallet. På långt när! Tillbaka till Emmauscaféet. Vi valde vegeburgaren och fick då också äta från ett salladsbord ej så stort men med ett bra sortiment. Ekologiskt, rättvist, gott kaffe ingick i priset. Varmrätten hämtades till bordet så det var en servering av den, ej buffé som vi har på Papaya. Priset på lunchen var 9,50€. Arbetskraften bestod av långtidsarbetslösa som sysselsattes och livsmedlen kom från butikers överskottslager, rester. Det blev alltså en god ekonomi i det hela. Råvarukostnader och lönekostnader minimala. Det blir ett gott bidrag till Emmausverksamheten och god mat samt gott samvete för oss lunchkunder. Jag rekommenderar detta alternativ för alla som besöker ön.

Sedan på Vikingline Grace stötte jag på en stor besvikelse. Valde kött, nötfile, rökt. Pris för portionen 28€. Personalen av alert och berättade om olika råvaror som förekom på menyn. Köttet däremot var från Uruguay! Skäms på er Viking line! Varför inte välja ypperligt kött från Åland eller fastlandet? Till detta portionspris kunde nog det inhemska alternativet platsa. Ni kunde däremot minska på köttmängden i portionen. Vi behöver inte äta 2-300g kött per person under en måltid. Öka på närproducerade rötter och vegetabilier i stället. Tänk att det är så svårt och så omöjligt trots att den allmänna opinionen håller för inhemskt och närproducerat samt mera vegetabilt. Bilder strular igen! rekommenderar att du också besöker Salladscafé Papaya på FB, läs mera och se bilder där!

oiva logo