Tankar om och kring mat, livsmedel och måltider i skördemånaden augusti.

Tiden har sin gång och nu börjar sommaren övergå i höst. Jag märker det på de fuktiga morgnarna, på luften som doftar mognad, på morgondimma, spindelväv ja som en fullbordan.


Nu borde man ta tillvara allt som kan skördas färskt och närproducerat. Nu borde man ha stora förråd att fylla inför vintern. Äppel, plommon, tomater, gurkor, rötter, betor, knölar, bär av olika sorter...You name it! Mina frysar på Papaya räcker ej till, ej kylarna heller. Vi tar tillvara men använder allt an efter. Efter en vecka får jag in fina lokala äppel som genast får bli äppelmos, inkokta äppel, frysta klyftor osv. Förråden används sedan varje vecka. Gurkor och betor i ättika finns så gott som dagligen i salladsbordet. Tomater i olika former varje dag i massor nu då de är som bäst. Potatis, den goda knölen, i olika former i oändliga variationer. I tidningen kan jag läsa att det nu skulle råda hungersnöd ifall vi skulle leva på 1800 talet. Nu har torkan och hettan förstört stora delar av skörden, inhemskt spannmål blir en bristvara och foder till djuren tryter. Globaliseringen hjälper oss över det värsta, livsmedelsimporten räddar situationen idag. Vi vet nog inte vad hunger är, vi som lever i detta överflöd med dignande butikshyllor. Vi har också främjat oss från syltning, saftning, konservering, torkning osv. Kunskaperna finns ej mera och överförs ej från en generation till annan på ett naturligt sätt. Allt går att köpa färdigt t.o.m. havregröten! Att göra själv är jobbigt. Tänk att det blivit så. Att tillreda mat av alla dessa underbara livsmedel som finns tillhanda gratis eller för en liten peng är tillfredsställande. Att med sina egna händer bearbeta dessa produkter till olika smakliga maträtter är en glädje. Förväntan och längtan efter dagens måltider. Snålsoppa, kålsoppa, köttsoppa, ärtsoppa.... mera vegetabilier och mindre kött men av bättre kvalitet är riktlinjen för mig. Bra mat behöver ej vara dyr mat. I ett vanligt hemhushåll går det bra att tillreda god och högklassig mat för rimliga kostnader. Det gäller bara att göra sina val och utgå från hela råvaran, ta tillvara råvaror på bästa möjliga sätt. Köpa hem endast det du använder och inte fylla kylen med produkter som sedan far illa och kastas bort. Välja klokt i affären, vara en medveten konsument. Köpa direkt från gårdar, utnyttja självplock och allemansrätt! Ät enligt säsong blir billigare och godare. I den nya mattidningen Vego läser jag i senaste numret att trenden att äta mera grönt är här för att stanna. De associationer vegetarisk mat väckte på 70-80- talet gäller erj idag. Idag väcker beslutet att äta mera grönt tankar om trendmedvetenhet, livsnjutande och kunskap om både hälsa och hållbarhet. Det visar att vi har koll på läget och gör ett aktivt val. Denna inriktning kommer att öka ännu enligt trendbarometrarna.

IMG 3945


På Papaya köper vi in vegetabilierna hela, inte tärnade, strimlade, skivade, klyftade nej, det gör vi själva sedan för hand eller med maskin. Salladsbladen sköljer vi och slungar, bönorna snoppar vi nu när vi kan köpa in lokalt och färskt. Lökarna skalar vi. Vitlöken likaså fast du kan köpa in den färdigpressad. Från parti handel får du köpa allt färdigt finfördelat och delvis blandat det är det som många lunchställen gör. Då kan man inte alltid garantera att det ens är inhemskt och garanterat inte närodlat! När du gör allt i eget kök behövs händer, kockar, givetvis och det kostar. Det blir dyrare att arbeta från grunden med matlagningen. Någon kan tänka att vi är många i köket. Ja, vi är alltid två kockar och en som har hand om trivseln i salen. Vi tar gärna in arbetsprövare och praktikanter. Alla händer behövs! Idag gjorde Asia surkål på ca 10 kg kål, 2 kg rödbeta och 2 kg morot. Hon jobbade mekaniskt med detta ca 2-3 timmar. Då är hennes händer upptagna med just det här arbetet. Vi vill göra surkålen själv, baka brödet själv, trots att det kräver arbetskraft. Ekonomiskt är det inte sett ur vinstperspektiv men givande för den som utför jobbet. Egentligen har man inte många flera anställda på ett storkök som gör mat för 800 personer än vi har på Papaya som gör mat för i snitt 70 personer per dag. Det
säger något om valet av livsmedel hos oss kontra storköket.IMG 3954


Ja, det tar ju lite tid men den kan du också välja att prioritera på ett klokt sätt. Mindre skärmtid och mera tid för insamling och preparering av goda råvaror kanske? I mig vaknar en liten hamster eller ekorre så här på hösten. Ta tillvara det som naturen ger på ett mångsidigt sätt. I morse gick jag till torget för att inhandla inhemsk odlad regnbåge rökt till sallad. Oj det mångfaldet med grönsaker, bär, örter... Kantareller och Karl Johansvamp! Vilken matglädje. Det önskar jag dig kära läsare, matglädje och skördeglädje.

IMG 3956

 

 

 

 

 
oiva logo