Vad jag har tänkt på och funderat över

På FB står det familjärt: ”Vad funderar du över” och jag tycker jag funderar och tänker på allt möjligt ständigt och jämt!På Papaya får jag varje dag många frågor om mat och livsmedel. Många intressanta diskussioner uppstår i kök, sal och matkön till buffén. Ibland tänker jag att det är nog något speciellt med Papaya, här möts människor av olika slag och alltid nästan uppstår det funderingar och diskussioner. Ofta möts gamla bekanta och man märker att världen verkligen är liten. Våra matgäster frågar efter oss som kokar maten för att få reda på ingredienser eller tillredningssätt. Inte sällan står matgästen vid köksdörren och funderar på det ena och det andra. Jag tycker det är så familjärt och kärt. Varje dag förundras jag över matgästernas genuina intresse. Det är en gåva att få arbeta i den här miljön med all denna positiva, uppbyggande och intressehöjande anda. Jag är jävig, jo jag vet, men jag bara tycker att Papaya på många sätt är bäst! På morgonen när jag kommer in först på jobbet njuter jag av stillheten, av att gå runt och småpyssla, plocka rena handdukar på plats, sätta i gång diskmaskinen, plocka med ingredienser, ta fram från förråd det som kommer att behövas. Helt lugnt och stilla till radio Vegas sällskap. Sedan när kocken kommer in blir det ofta rätt bråttom mycket skall bli gjort före vårt gedigna salladsbord står klart. Allt är ju handarbete och enligt mig ett konsthantverk. En salsarbetare behövs också, det är viktigt att salen är bemannad och hemtrevlig. Renlighet, fräschör, hemtrevnad skall genomsyra salen och den person som arbetar där är nyckelperson. Hon eller kanske han möter kunden som kommer in genom dörren och jag vill att varje kund skall känna sig hjärtligt välkommen och verkligen känna att hon eller han är en värdefull gäst hos oss. Vi behövs alla för att uppbåda den anda jag eftersträvar. I köket två kockar som tar hand om alla råvaror (vilket är många) och tillreder dem sedan precis som mat har tillretts i alla tider, från grunden! Vi använder alltid rena råvaror och om vi använder köpt fond t.ex. så är det ekologisk eller fisk- och svampfond av god kvalitet. Jag föredrar Oscars fonder. Vi kokar själv alltid då vi har råvara för det. Får vi in hel fisk, vilket sker regelbundet tack vare min brorson som fiskar, så blir det buljong på huvud och rygg. Då vi använder kyckling köper vi ekologisk och får då fin buljong. Samma gäller då vi köper in kött av nöt (Mörby) eller lamm (Asén, Tenala) med ben, givetvis blir det buljong. Jag har förmånen att ha en sommarkock i år som är vuxenstuderande vid Axxell. Hon brinner för sitt arbete och är initiativrik och inspirerad av kockjobbet. Det är nog ett tungt arbete helt kroppsligt men nog så givande då man får arbeta med de bästa av råvaror.

Ekonomin är svår att balansera. Jag köper in råvaror lokalt direkt eller via lokala företagare. Prisförhandlar och jämför. Jag har lärt mig massor under den här tiden jag fått öva. Varje vecka köper jag in en hel del vegetabilier och försöker arbeta enligt säsong. Menyplaneringarna och inköpen tar flera timmar i anspråk men är roligt. Att tillreda mat, att baka och ta hand om alla råvaror på ett ekonomiskt sätt är också njutbart. Tiden vill bara inte hinna till och ekonomin är ständigt på knivseggen. En utmaning verkligen.

Nu har jag den nya närmatsguiden i min hand och du kan få den via Papaya. Mikael Kokkonen som är den nya verksamhetsledaren skriver att det nu 2019 blir 10 års jubileum för närmatsmarknaden. Jag var aktivt med då det begav sig för 10 år sedan både på marknaden som aktiv i Slow Food Västnyland styrelsen och medlem i Slow Food International. Nu är jag mera passiv aktivist men jag blev inspirerad igen av den fina närmatskatalogen. Nu skall jag nog igen skärpa mig, gå med i Slow Food International och den vägen bli medlem i den lokala avdelningen! Alla krafter behövs för att arbeta för bra livsmedel och den vägen för bra mat på alla nivåer. Tack Mikael för att du påminde mig om detta genom närmatskatalogen s. 9!

En av mina goda barndomsvänner har åkt en tur med Hurtigruten som firar 125 år i år. Hon levererade båtens meny till mig här i sommar. De poängterar lokal mat och hållbarhet! Vad finner vi på denna meny då? Jo torsk från Lofoten kryddad med björksalt från Judiths Urtehage i Kabelvåg, grönkål och rödbetor, vegetarisk soppa på norska gröna ärter, surdegsbröd från Bergen, vällagrad ost från Jarlsberg, Skandinaviens guld, hjortron, spekemat av lokala ingredienser som Fjellbris Strandaskinke från Trind, klappgurka, potatissallad och arktisk senap från Beiarn. Bara lokala produkter med lång tradition. Ingen odlad norsk lax på menyn!

För ett par veckor sedan blev jag överraskad av en nyhetsnotis i HBL. En stor mängd odlad lax hade rymt från en fiskodling i Chile. Odlingen ägs av norskt bolag. En del av de rymda laxarna fick man infångad, om jag minns rätt så rymde ca 670 000 fiskar och 270 000 infångades. De övriga simmar nu i oceanen och oron gäller de vilda fiskbestånden för de odlade laxarna är antibiotikastinna! Jag har inte på flera år köpt norsk odlad lax och det kommer jag inte att föra heller. I Papayas fisksoppa eller i vår ceviche eller som gravad fisk förekommer bara inhemsk vild fisk. Har använt odlad regnbåge från Kasnäs och från Åland några gånger och kan just acceptera detta. Förra sommaren hade jag förmånen att köpa in inhemsk vild lax och hoppas igen få den möjligheten en dag.

I skrivandets stund är det lördag förmiddag och jag sitter ute på Matgruvan med utsikt över de kära fjärdarna. Vädret är grått idag, några solstrålar försöker glittra på havsytan, varmt, och havet är ok vad gäller alger. Ett skönt morgondopp har jag kunnat ta och det blir flera längs dagen. Pelargonerna som jag inköpt av Mary Kuusisto i maj är prunkande. De kommer att glädja de nya ägarna av denna parcell långt in på hösten. Själv känner jag redan saknad i bröstet, förändring gör ont och är aldrig helt enkelt men för att ge plats för nytt måste livet förändras och gå vidare.  Jag kommer att söka ny ägare till mitt kära Salladscafé Papaya och hoppas det finns någon som brinner för detta och som vill föra traditionen vidare. Själv skall jag ägna mig åt mina barn och barnbarn långt borta i Latinamerika, på Åland och i Borgå. Jag hoppas kunna vistas i Latinamerika en längre period och kanske börjar jag skriva barnmatskokboken jag planerat i snart 6 år eller sedan mitt första barnbarn föddes just i Costa Rica. Vad det än blir blir det säkert något som berör mat och måltid för det intresserar mig och även mina döttrar.

Före det blir det en ny och fin matvecka på Papaya och jag önskar se dig som gäst någon dag! På menyn finns givetvis igen fisksoppa på inhemsk vild fisk och den är verkligen populär och omtyckt. Många vegetariska matupplevelser och alltid hembakat bröd både på surdegsrot och med jäst. I fredags serverades hemkokt blåbärssylt till speltplättarna och inkommande vecka får jag Ekenäsblåbär via Reko så det blir väl bärpaj endera veckan.  Smaklig måltid!

 

 
oiva logo