Midsommar, mat och mygg

Storm eller inte? Hur många beufort eller som det idag heter, m/s. Tiden rinner förbi som en å. Ständig rörelse, ständigt på väg. Ute på stugan står tiden stilla eller åtminstone går den långsammare.Det skulle inte fysikern Bodil Jönsson hålla med om. Hon anser att tiden är lika för oss alla. Det enda som är likvärt fördelat mellan oss alla. Att uppleva tidens gång på olika sätt är subjektivt, du upplever det på ditt sätt och jag på mitt, på Matgruvan går tiden lite långsammare. På Papaya firade vi midsommarbrunch på onsdagen med nästan 120 gäster! Underbara nypotatis eller som det egentligen heter, färskpotatis. Nyupptagna hos Kevin i Tenala, kokta med grovt salt och dillstjälkar, ångade och serverade med finklippt ny dill. Hemlagad citronsill a la Fina Familjerecepten, hemlagade köttbullar på ekologiskt malet kött, gäddfärs på åländsk gädda, underbara tomater från Holmqvist i Tenala, salladsblad från Tvärminne, Helenes trädgård, frilandsgurka från Tallbacka i Bromarv i klappgurkan pannacotta med jordgubbsmelba på bär från Snappertuna m.m. närproducerat och smakrikt och hemlagat i kvadrat!

Midsommar i skärgården med god mat och dryck, bastubad och havsbad i kanske 12 gradigt vatten. Vattentermometaren gick sönder för ett par år sedan så nu är det endast min kropp som mäter det. Goda vänner på väg men inblåsta i Barösund, hoppas de kommer fram till midsommardagen tillsammans med ett par sjöbjörnar från Pernå och ett par Ekenäsvänner. Sista midsommaren på ön, nästa år nya ägare, nya tider och nya upplevelser för mig givetvis. Livets flod går vidare mot nya krön och nya platser. Stormen kom nog inte till min östra udde men kan höras från södra sidan. Nu doftar kaffet och bastun börjar bli varm. Midsommarafton är här strax, min sista på denna plats i livet. Vemod. Regnvattentunnorna är fulla med fint regnvatten och havsvattnet ser fint och fräscht ut nu då vattennivån stigit rejält.

Skåldöbladet har utkommit med sitt nummer för året. Ekologisk mat och ekologisk odling upptar en stor del av sidorna. På Danskog odlas det ekologiskt och på Skåldö har Henriks Garden ekologisk lunch på lördagar. Inkommande lördag skall jag besöka stället med Slow Food Västnyland och det blir både roligt och intressant. Jag har ju också serverat närodlad och delvis ekologisk lunch ute på min holme, Matgruvan, och då gjort mina inköp hos Henrik på Skåldö bl.a. En artikel om kocken Nick Viktorzon finns med. Nick vurmar för ekologisk närmat. Kanske finns det unga entusiaster som önskar ta över Salladscafé Papaya efter mig? Här finns nog framtiden i detta koncept!

Nu slutar detta filosoferande, flaggan skall upp strax för klockan närmar sig 18.00 och sedan blir det sköna bastubad och kalla dopp! Skall faktiskt också ta tillvara granskott som ännu finns här ute på ön i mina granar. God sirap till vintern blir toppen.
oiva logo