Vitsippor, nässlor, ramslök, kirskål.....

Projekt avlöser varandra denna vår och tiden vill bara inte räcka till! Nu borde allt samlas in, alla underbara primörer som våren ger oss gratis i naturen! Nässlor i massor borde tas tillvara.


De kan givetvis insamlas längs sommaren också. När du nu plockar de späda nässlorna kommer det upp nya. De större kan du torka och nässelfrö från blommande nässlor är rena rama hälsoprodukten att strö över maten. Nu hinner jag inte samla in allt själv men tack till goda vänner får även jag möjlighet att bjuda åtminstone på nässelsoppa en gång i säsong på Papaya. Ramslök hade vi ju redan på menyn i en god spenatsoppa. Det blev hälften av var sort. Ramslök i salladsbord och i dressing har vi också haft. Årets stora ramslöksskörd kom från Öland via Bitte och Vera. Det var nu andra året som vi gjort affärer på denna goda vilda lökväxt. Hos oss lär det finnas ”vilda” bestånd i Kimitotrakten berättade en kund. Fick några plantor av Ulrica Cronström i Kyrkslätt, planterade dem på Matgruvan men de har inte förökat sig i större mängd.


ramslok karhunlaukka

Jag har förmånen att arbeta med det som är mitt stora intresse. Min hobby är mitt jobb! Det betyder också att jag sällan är helt ledig. Tänker ofta på vad jag skulle vilja göra på Papaya, menyer snurrar i huvudet nästan jämt. Igår frågade en väninna och matgäst hur jag hittar på allt som serveras hos oss. Hur fantasin räcker till och varifrån alla idéer kommer. Nu är det ju så att det som ligger oss nära hjärtat också oftast kommer till oss. Vi ser det i vår omgivning. Jag läser ju givetvis massor som har med mat och livsmedel att göra. Idag står det så gott som dagligen något i dagstidningarna. Jag läser mattidningar och inspireras givetvis av dem. För tillfället är den relativt nya tidningen VEGO något som jag tar till mig. Många vegetariska idéer får jag för tillfället där. Böcker om mat har jag alltid samlat på. Nätet är ju också idag en källa för inspiration. Allt detta tar jutid så det måste vara en passion för att ge all den tid det tar.nasslor


En eloge ger jag min underbara personal. Emmy är heltidsanställd kock och inspirerad till tusen! Hon bakar och bankar surkål med stor passion. Hon kokar och kockar och experimenterar. Hon är med på allt nytt som vi vill pröva på. Dessutom är hon en hejare på att städa och hålla snyggt omkring sig. Jag är lyckligt lottad som fått henne in i köket! Patricia är vuxenstuderande på kocklinjen. Nu under vintern har hon arbetat hos oss varje onsdag. Jag är glad över att hon valde just Papaya. Även hon är  positiv och villig att testa och pröva sig fram. Vi har det roligt i köket och det märks i salen. Patricia kommer att fungera som sommarkock i år. Samarbetet är på topp kan man säga. Som grädde på moset var Kirsi i salen. Perfekt i kundbetjäning och hjälpsam till tusen. Nu har Kirsi dock valt att se vad livet har att bjuda en superduktig 20 åring och vem är jag att klaga på det! Vi saknar dig så Kirsi men önskar dig underbara äventyr. In i salen har jag fått Samina under onsdagar och det har startat bra. Samina jobbar på Fem knivar på Skåldö också.  Både Kirsi och Samina har turistutbildning i bagaget. Senare i sommar, i juli, kommer Therese att ta hand om salen. Hon är en gymnasieflicka som kommer att sommarjobba hos oss. Det ser vi fram emot!

Jag har också haft förmånen att få lära känna och arbeta med unga, energiska kurdiska damer. Nu har jag som bäst Asia hos mig på arbetsprövning. Arbetet går som en dans och vi i köket får lära oss om andra kulturer. Nu följer vi Asia i Ramadan och lär oss om denna kultur. Shirinn och Awara har redan lärt oss en hel del om kurdisk kultur. Duktiga unga kvinnor! Asia planerar utbilda sig till kock.

För snart två år sedan hade jag Carolina Ahlfors som sommarkock. Carolina lagade en underbar Cheese Cake som vi fortfarande gör enligt hennes recept! Emmy har tillfört morotskaka och jag har börjat baka glutenfria havreflarn och dadelkulor. Petra Rofhöks praliner har också en god åtgång.

När du läser detta så har vi firat Papayas 20 års dag. Dagen firades med Sussi Björkqvist som grundade salladscaféet och utvecklade caféet under 15 års tid. Nu vill jag fortsätta hennes arbete och utveckla Papaya enligt mina visioner som bygger på Sussis tankar om god och hälsosam mat. Om helheten i matupplevelsen. Under festdagen stod Sussi i köket och tillredde favoriter från förr och gästerna var glada och nöjda. Sussi glada skratt klingade i kök och sal. Vilken fin dag det blev! Tack Sussi för den upplevelsen.  Varje vecka framöver kommer vi att få underbara blommor och örter via Sussi från hennes företag Solhyddan i Tenala. Du kan köpa hennes produkter på kvälltorget i Ekenäs tisdagar 15-19.00. Bilden nedan visar Sussis örter som vi köpte av ifjol. Snart får vi lika fina skördar in.orterJa, kära läsare som ni märker behövs många händer och många inspirerade personer för att genomföra projektet Papaya. Vi gör ett äkta hantverksarbete, artesanmat kunde man säga. Mathantverk varje dag ut i minsta detalj. Så vill vi arbeta och vi vill servera dig bara det bästa!
oiva logo