Inget kök utan lök!

Kunde vi läsa i Hbl förra veckan och jag instämmer. Ibland frågar någon kund om vi har lök i t.ex. soppan eller annan maträtt. Jag kan just aldrig säga att det inte finns lök i maten.


Vi använder gul, röd, vitlök, schalottenlök, purjolök varje dag känns det som. Löken är en underbar smaksättare och hälsosam! I tidningen står det att löken skall hackas så nära inpå matlagningen som möjligt. Det gör det hos oss. Tidigast eftermiddagen före om vi har mycket som skall förberedas. Egentligen borde löken skäras för hand för bästa resultat men vi skär nog på vår skärmaskin, dock ej i matberedaren. Vi strimlar eller tärnar den med vår skärmaskin. På bilden nedan skall vi rosta tomater och vitlök till den rostade tomatsoppan. I detta fall använder vi spanska tomater och ekologiska konservtomater från Italien. Mutti konserverade tomater är också goda. Lite dyrare men bättre kvalitet.


tomater


Som mattips förra veckan kunde du läsa om den franska löksoppan, jo den serverade vi för ca en vecka sedan, fredag. En älskad soppa! Du kan baka focacciabröd med löktopping, det hade vi också! Vi toppade med god olivolja, rödlöksringar och kalamataoliver (ekologiska). Veckan som gick slog Helsingin sanomat i sin matbilaga ett slag för pannkakan. I fredags hade vi pannkaka med hemkokt äppelmos. Det är nästan telepati.

Ny matvecka på kommande med mycket gott i menyn. Det kan du läsa om i Lunchpausen men jag vill ändå slå ett slag för Den finska kulturens dag, Kalevaladagen, på onsdagen. Då kör vi med husmanskost nämligen god karelsk stek på ekologiskt nötkött från Mörby och inhemsk gris. Inhemska rötter givetvis. Närodlat får vi rödbeta, kålrot och potatis samt lök. Rotmos skall vi servera till steken, rosoll också samt lingonkräm med vispad grädde. Fest blir det på Papaya! Vegetarianerna kan få njuta av stuvade morötter till moset.

I fredagens västis kan vi läsa att finländare väljer alltmer ekologiskt. Ja det tror jag. Jag själv hör till dem som om det bara finns alternativet så tar jag helt automatiskt det ekologiska alternativet. På Papaya har vi alltid ekologisk helmjölk, den är mest äkta. Den ekologiska citronen är viktig tycker jag för vi använder den dagligen som krydda  i mat, i bakverk och i ditt dricksvatten. Bönor, linser, mjöl, gryn, spannmål, socker och många kryddor är alltid ekologiska hos oss. Vi tillsätter ekologisk grönsaksfond i soppor och använder fisk från våra inhemska vatten, havsområden. Nya Åland skriver om åländsk regnbågslax, forell, och den s.k benella laxen från Brändö. Benella är ett matlagningskoncept där man strävar efter att optimera foderråvarorna under fiskens uppväxt. Man önskar minska belastningen på Östersjön. Jag använder gärna eller borde jag säga hellre Kasnäs forell. Där i familjeföretaget tillreder man också foder själv från fisk från närområdet. Sedan renas fiskoljan. Det är viktigt att tänka på miljöbeslastningen då det gäller fiskodling! I senaste nummer av Alkos tidning Etiketten kan vi läsa om den unga kocken, krögaren och företagaren Marcos Gois som har restaurang Fat Ramen i Helsingfors säger att han förlitar sig på inhemska råvaror av hög kvalitet, följer skördetiderna och säsongerna så bra som möjligt och att han använder fisk från Nordsjön? och ekologiskt kött från uppfödare direkt. Passar rätt bra med Papayas filosofi också men jag blev och fundera på fisk från Nordsjön. Det skall jag ta reda på. Kunde ju vara t.ex. odlad norsk lax? Det vill jag inte ha! På bilden nedan ser du färsk åländsk gädda från Geta. Fiskad av Raoul Eriksson med gäddsaxar. Den anlände pinfärsk på lördagen med färjan och frystes in hos mig på Papaya på söndagen. Den fanns i både gäddfärsbiffar och i fisksoppan under veckan som gick och fick massor av beröm!gädda



Välj också gärna bort onödiga kemikalier. På Papaya använder vi ekologiska rengöringsmedel så gott som enbart. Sköljmedel som diskmaskinen behöver är ej eko ej heller vårt allrengöringsmedel för golven men nog för alla andra ytor. Maskindiskmedlet likaså och handdiskmedlet. Handtvålarna på toaletter likaså. Vi har kunnat läsa om mikroplaster i Hbl och nu har jag också läst en artikel i Åland tidningen, Dags att tacka nej till mikroplaster i tandkräm och tvål, är rubriken. Skribenten Kersin Österman avslutar artikeln med att säga följande”: Som konsumenter ska vi börja kräva att förpackningsmaterialet för mat och andra produkter inte består av plast. Vi kan skippa mikroplaster i badrummet och undvika syntetmaterial då vi köper kläder.” Jag instämmer. På Papaya håller jag på att undersöka take away kärlen och kommer att byta ut dem mot nedbrytbara inom kort. Det bästa vore om kunden hade egna kärl med och egen tygkasse! Nu kostar dessa engångskärl ca 1 €/ portion och det är ju bort från 9€ som take awaylunchen kostar i helhet. Då får du två kärl, pappers- eller plastpåse. Plastpåsen borde absolut tas bort genast.
oiva logo