Februari är här med Runeberg, fastlag och Alla Hjärtans Dag!

På Papaya har vi firat nu i februari. Två år som företagare firade vi med mustig morotskaka i buffén och Runeberg med Runebergsrulltårta i buffén. Den samiska nationaldagen uppmärksammade vi med en god och fyllig renskavssoppa med rökt ost, trattkantarellpaj och i salladsbordet brödost med lingon. Det blir både roligt och intressant för både kunder och kockar.Surkålen har mognat och finns nu igen i salladsbordet. Du kan också i begränsad mängd få köpa av den. Planen är ju att börja sälja av vår fina surkål. Nu har vi också börjat experimentera med surdegsrot. Spännande! I fortsättningen får du kanske surdegsbröd i buffén. Här är det ju äkta vara som gäller. Vi sparar ej på mödan med att få fram fina råvaror och genom att arbeta med allt från grunden.

Inkommande vecka blir det äkta ärtsoppa på rökt lägg och fastlagsbullar i buffén och under onsdagen då vi firar Alla Hjärtans Dag har vi en gästkock, en nyfinländare, från Afganistan som tillreder mat från sina hemtrakter. Vi arbetar gränsöverskridande med hjärtat. Gå in på Lunchpaus.fi och se vad vi har på menyn. Salladsbordet däremot blir en överraskning alla dagar. Vi sätter inte ut på nätet alla sallader du får dig serverat. Delvis för att vi inte vet i förväg alltid vilka ingredienser vi har tillgängliga på grund av säsongerna och delvis för att vi vill ha friheten att ändra oss ännu fast samma dag om inspirationen slår till och vi har något spännande och gott att servera. Kunder har sagt oss att det alltid är lika spännande att se vad som finns i salladsbordet. De frågar oss om de olika rätterna och vi kan berätta om matens ursprung och våra tankar bakom maträtten. Vi demonstrerar också ofta genom att lägga fram råvaror till påseende. Det kan vara olika vegetabilier men också olika nyheter som finns inom den vegetariska och veganska maten.

Hade tänkt sätta in bilder på sidan men se, det fungerar ej!Kom också du in och smaka, lära, uppleva vårt sätt att servera lunch på. Hos oss är kunden alltid i centrum när vi planerar veckomenyerna. Olika tidskrifter, böcker och dagstidningar inspirerar oss också. Förra veckan hade HBL i matbilagan på torsdagen om kyckling och om att använda hela kycklingen, alla dess delar. På Papaya använder vi alltid inhemsk kyckling, helst ekologisk sådan. Den är svår att få tag på och kostsam ca 14.90/kg. Vi måste köpa in 10 st i ett parti och de väger ca 1,8kg / st så det blir en kostnadsfråga.  Jag köper den via K-Popsi men där finns den inte alltid i frysskåpet. Butiken anser att ingen frågar efter den. Jag har gett kritik till affären för jag ser aldrig en reklamskylt om att man får köpa denna goda kyckling där. Ta in, gör reklam och jag är säker på att kunder vill ha produkten!

I samma tidning kan vi också läsa om vattentillgång eller egentligen brist på vatten. Kapstaden blir den första miljonstaden som stänger av vattnet 12.4 efter att i två år försökt begränsa invånarnas vattenförbrukning. Vi i Finland använder ca 150l rent vatten dagligen och spolar våra toaletter med rent vatten. Vi slösar verkligen på en naturresurs som vi anser oss ha i överflöd av. Jordens vattenreservoarer är verkligen inte outsinliga och alla borde tänka över sin vattenförbrukning. Vi är nog bortskämda på flera plan här i vår rika nord. Monica Ålgars funderar över hur jorden skall orka bära oss i framtiden i sin kolumn. Vad göra åt vår klimatångest?

Vi gör alla våra val i vardagen och vi kan alla bli bättre på att tänka igenom våra val. De gör en skillnad! ”Vi tar ren luft, rent vatten och ren mat för givna men var tror vi den kommer ifrån? Från en artrik natur förstås! Vartannat andetag vi tar är tack vare skogen, vart annat tack vare världshaven, men vi förstör båda två!” Så säger ledaren för internationella naturvårdsunionen Inger Andersen och hon har så sant. Hur vi lever våra liv har en stor betydelse för vår livsmiljö.
oiva logo