Nytt år, ny inspiration och några nyheter!

Gott Nytt År kära Papayabesökare! Sitter här i arla morgonstund årets första dag och förundras över att jag fortfarande känner stor förväntan inför det nya året och vad det kommer att medföra. Tog fram min dagbok och läste det jag skrev samma dag för ett år sedan och konstaterade att det fortfarande gäller det jag tänkte och tyckte ifjol på årets första dag.Kaffet i muggen är mörkrostat och ekologiskt, adventsljusen lyser vackert i fönstren som kontrast mot det grå-vita därute. Julblommorna prunkar som vackrast och min favoritjulskiva, en av dem, spelar i bakgrunden; John Rutter Music for Christmas med City of London Sinfonia. Den skivan tröttnar jag aldrig på. Spelar julmusik från Advent till Trettondagen sedan är julen förbi.

Igår städade jag ut julen på Papaya. Granen barrade massor trots att den fortfarande var fin. Alla tomtar och andra julattribut åkte in i sina lådor och halmbocken flyttade ner i källaren. När ni kommer igen onsdagen den 3.1. så skall allt vara fräscht och nytt inför det nya året. Juldukarna behåller jag ännu en tid.

Maltlimpor med nyponmjöl och ekologisk apelsinjuice. fröbröd med ekologisk yoghurt, vete, boveteflingor, amarant, gula russin, solros- och linfrö, kanel och honung... samt dadelkaka med kakao och vanilj.


bakverk


Bakade också maltbröd och ett fröbröd till onsdagens lunch samt en mustig dadelkaka till den som önskar något sött till kaffet. Nu är det slut med pepparkakor och saffransbullar. Havreflarn och dadelkulor kommer vi att producera ännu liksom boveterulltårtan med lingongrädde. På tisdagen städar vi, fyller på förråden och förbereder maten för gästerna till onsdagen. Vår intention inför det nya året är att varje dag bjuda gästerna på hembakat bröd både till maten och till kaffebröd för den som önskar. Sortimentet kan inte vara så stort men gjort av goda råvaror och kärlek. Vi använder alltid smör och grädde liksom ekologiskt mjöl och ekologiskt socker. Ceylonkanel och äkta vaniljpulver likaså. Vi strävar efter att alltid, då vi får tag på, använda äkta och bästa råvaror.

Under julhelgen i Borgå såg jag ekologisk vitkål från Kalliolan luomu i butiken till ett rimligt pris dessutom. Har kontaktat dem och nu hoppas jag få av kålen till Papaya. Emmy, vår duktiga kock, har nu surkål som sin stora passion. Gästerna gillar den också. Smaken på den hemgjorda surkålen är mild och god. Kålen tar sin tid att laga. Emmy bultar den för hand, 10 kg åt gången, sedan skall den stå i rumstemperatur och jäsa i två veckor varefter den flyttar in i kylen för ytterligare två veckor för att mogna. Ett tidskrävande hantverk som dessutom kräver utrymme i vårt lilla kök. Denna vinter kommer vi att varje dag sträva efter att ha god, hälsosam egenhändigt tillverkad surkål i salladsbordet.


Mera sådant i butikshyllorna! Ett stort plus får också S-Markets 2 € lådor. Min dotter köpte en låda och den innehöll 2 ekomango, 1 vanlig mango, 2 avocado, 1 amerikanskt salladshuvud, 1 blomkål, 1 kruka mynta, 2-3 äppel och 1 päronäppel. Månne jag nu glömde något? Allt i bra skick att användas samma dag eller följande.  etikett

Lokala producenter hämtar rötter, lök och kålsorter, det som denna tid av året finns att uppbringa. Det som inte finns lokalproducerat kommer via Ekenäs Grönsaksagentur som ägs av Mikael Hindström, Micke. Han är lyhörd och vet vad jag vill köpa in. Löken via Micke är odlad i Karis. Jag kan komma med önskemål och han checkar upp varorna för min räkning. Allt han bara kan få tag på som inhemskt får vi också. Sedan följer vi skördekalendern, satokalenteri 2018, och väljer av det utländska det som är i säsong för tillfället. Nu börjar säsongen för citrusfrukter t.ex.

Jag kan ännu få ägg via Nisse Skogberg från Täktom men vid påsk brukar det sina och Hangö köper upp allt, synd! Vi använder ägg dagligen till våra hemgjorda majonnäsbaserade såser. De kryddas sedan med färska örter eller färsk vitlök som tills dags dato ännu varit inhemsk och från Tenala! Nu får jag se vad Micke får tag på. Ägg används också i våra pajer som ju är lik spanska tortillas. Till en paj går det åt 6 ägg och till en sats majonnäs 5 ägg. Det blir en hel del i veckan och jag vill köpa in goda ägg helst lokalt.

Logisktiken med varorna tar en hel del arbetstid under veckan. Metro-Tukku har också varit hjälpsamma. Jag kan ju inte köpa in stora mängder på grund av utrymmesbrist så personalen fixar med mängderna så jag får det jag behöver. De tar också in ekologiska fonder som vi använder, ekologiskt örtsalt, bönor, linser, torkade ekologiska kryddor och ekologisk olivolja i större förpackningar. Jag är så glad över det goda samarbetet.

Förutom vår köttfria måndag koncept, Meatless Monday, har vi ju vår fisksoppstorsdag med inhemsk vild fisk oftast, ibland odlad från Åland eller Kasnäs och nu från 2018 skall vi lägga till Husmansfredag. Vi kommer att servera rejäl husmanskost under fredagar förutom salladsbordet givetvis. Från v. 2 fredag startar vi med laxpudding med skirat smör. Inhemsk havslax i puddingen! Sedan ser vi vad det blir. Dessa husmansfredagar har vi inte alltid soppa om det då inte blir en rejäl husmanssoppa! Vi vill slå ett slag för äkta husmanskost för det serveras så sällan på lunchställen i Finland. I Sverige däremot finns dagens Husman på så gott som alla lunchställen. Minns också att vi alltid ser till att det finns ett vegetariskt alternativ, det är bara att fråga köket! Oftast har vi också glutenfria alternativ. Fråga!

Nu ser vi hela personalen fram emot att få ta hand om er kära matgäster på bästa sätt också under det här nya året som ännu är ett tomt blad. Vi vill fylla det med matupplevelser, smakupplevelser och god stämning. Hjärtligt välkomna till oss!
oiva logo