Jullunch på papaya

Vilken stämning och vilka gäster! Stamgäster, sporadiska gäster och nya gäster ni bidrog alla tid den gemytliga stämningen. I köket hade vi bråttom för att få fram den goda maten till er alla. Vi hade förberett oss ett par dagar i förväg och ändå blir det mycket att göra i sista minuten. Tack vare den duktiga, glada personalen löpte allt perfekt än en gång.


jul

Ovan kan du se vår fina gran som är odlad i Skarpkulla utan gifter. Dekorationer är chilifrukter och pepparkaksformar. Bocken intill är handgjord i Borgnäs Östnyland av paret Pörrö.

Vi surfar på rätt våg vågar jag påstå! I måndagens Hbl i krönikan kan vi alla läsa om vikten av att veta matens ursprung. Då menar jag kanske inte att jag behöver känna till namnet på kon som finns på min tallrik men jag vill veta vem som producerat köttet. På Papaya är det troligtvis Mörby Gård om det är frågan om nötkött, är det lammkött så är det Asén i Tenala. Kycklingen är alltid finsk men helst ekologisk. Den är svår att få tag på men går att beställa via K-Popsi t.ex. Idag fanns den inte inne i kylhyllan och jag förstår inte varför K-butiken inte gör mera reklam för den ekologiska inhemska kycklingen. Det skall jag ta upp med affärsinnehavaren. Idag hade vi rökt kalkon från Ekenäs rökeri. Då jag frågade om köttets ursprung fick jag till svar att de inte kände till gården men att köttet är finländskt. Jag var nog inte helt nöjd med det svaret. I krönikan i Hbl kom kycklingen från Brasilien och en av mina matgäster hade ätit Thailändsk kyckling på ett lunchställe i Ekenäs. Då jag arbetade vid högstadiet i staden serverades det en god fiskrätt i skolmaten. Jag frågade husmor Christel, som ofta tidigare också, varifrån fisken kom och vad det var för en fisk. Christel visste det inte men gick för att se på frysförpackningen. Nå där stod att läsa att fisken kom från sydöstra Atlanten och heter Kapkummeltorsk. Det visade sig att den kom från Afrika, från Kapstaden och var jättebillig! Fisken på Papaya kommer från Ekenäs, Borgå eller Åland då den är vild. Odlad från Kasnäs eller Åland. Vi använder endast inhemsk fisk.

vårt goda vörtbröd bakat på julmust och porter med pomerans, apelsin, nejlika och kanel samt ekologiskt mjöl från Mörby. Mums!vort 


I Hbl krönikan sägs det att man i framtiden bör skriva ut ursprungsland på t.ex. en griffeltavla. Nå det gör vi redan på Papaya och har gjort det ända sedan jag började för snart två år sedan. Det är en del av vår image! Vi skriver ut alla huvudingredienser och många andra också. Vi ställer ut produkter och förpackningar för kunderna att ta del av. Vi skriver vad vi serverar vid serveringsdiskarna och Kirsi som har hand om salen kan berätta om alla ingredienser och råvaror så som också vi kockar kan. Vi diskuterar mat varje dag med våra matgäster för det är vårt stora intresse. Vi vill göra mat med hjärta och inspiration!

I senaste numret av Samarbete-Yhteishyvä, S-kedjans tidskrift, finns en artikel om Paola Suhonen och hennes inställning till mat. Paola har ett modehus som heter Ivana Helsinki och hon är internationellt erkänd modeskapare. Enligt henne återspeglar maten vår livsstil i lika stor utsträckning som vår klädsel. Hon önskar stöda småproducenter, närproduktion och företagsamhet och väljer alltid ekologiska varor i mån av möjlighet. Hon är också vegetarian och enligt henne är det självklart att dieten och matvanorna är identitetsskapande.

Nedan juldessert på Papaya: ris a la Malta med mandel och apelsin.


 ris malta

På Papaya serverar vi kött ibland men då av hög kvalitet, vild finsk fisk varje vecka på torsdagar i vår fisksoppa och säsongbetonat salladsbord med många närproducerade råvaror och inhemska råvaror. Utländska också men då försöker vi också se till säsongen på dessa produkter. Vi understöder lokala företag, använder mest ekologiska rengöringsmedel och funderar nu på hur vi skall fixa take away kärl av ekologisk modell utan att kostnaderna blir för höga. Problem är till för att lösas och en del kunder återanvänder sina kärl, andra har med sig hemifrån och vi kan erbjuda olika lösningar beroende på mängden mat som köpes ut. Det är helheten som räknas och trovärdigheten!
oiva logo