Fejkad mat eller äkta vara?

Rubriken läser jag i SJ:s tidning Kupé november nr 11. Åker tåg mellan Nyköping och Arlanda och hittade denna intressanta tidskrift på tåget. Rubriken  är egentligen en reklamannons för Ä märket som står för konsumentföreningen Äkta vara www.ä-märket.seDär finns några exempel som jag känner till från tidigare men som de flesta som inte är i branschen ägnar en tanke åt. Svarta oliver t.ex. finns på de flesta restaurangers salladsbord och ofta i grekisk sallad på menyn. Visste du då att det är frågan om gröna oliver som färgats svarta med E579? På Papaya använder vi alltid Kalamata oliver som är mörkt bruna egentligen inte ens svarta. Vi köper dessutom in ekologiska oftast via Metro Tukku som vänligen tar in för kanske endast oss? Ett annat exempel i annonsen är läsk eller limsa som vi säger här i Finland. Läsk innehåller ca 6 st olika E-ämnen samt aromämnen, inget riktigt alltså. Medan t.ex svenska Kung Markatta läsk är helt utan tillsatser. På Papaya strävar vi efter att sälja läsk som är Äkta vara. Åländska Amalia läsken är gjord på åländsk råvara (förutom citronen), våra andra läskedrycker eller smoothies är också fria från E-ämnen. Det är skrämmande att se hur många olika läskedrycker det finns och vilken stor konsumtion det måste vara då hyllmetrar fylls av olika drycker.

Beställde via K-Popsi ekologisk kyckling till förra veckans hönsfrikassé. Förra året fick jag av samma leverantör kyckling via S-market. Sedan bara tog det slut, inga ekokycklingar med motiveringen att ingen köper dem! Ifjol på S-market var de drygt 10€/ kg nu drygt 13€ /kg i Popsi, Visst är det dyrt men nog är mycket annat dyrare utan att vi konsumenter reagerar nämnvärt. Köpte själv ett par flaskor glögg till veckoslutet och betalade utan vidare ca 13 €/flaska.

Kycklingen var både dryg och god. Vi fick buljong till såsen dessutom. Gästerna gillade frikassén skarpt, många hade inte ätit hönsfrikassé på åratal. Hederlig bortglömd och egentligen billig husmanskost! Med den goda svartvinbärsgelén tillverkad närproducent utan e-ämnen blev det en njutbar helhet. Nu är det bara det att Popsi anser att det inte lönar sig att ta in denna produkt eftersom ingen frågar efter den. Jag föreslog att dom skulle göra lite reklam, kan inte förstå att det inte skulle vara ett bra matval. Ännu har mitt förslag inte förverkligats.

Nedan ett av veckans salladsbord. Åländska päron inkokta på Papaya här serverade med finriven vitkål, Kycklingsallad (ekokyckling) med frukter och bulgur, riven kålrabbi från Tenala, morot och rotselleritärningar smaksatta med ingefära, honung och apelsin, vitbetor och polkabetor (Tenala), hemgjord gravlaxsås, Brändöforell gravad på Papaya, hemmalagade dressingar med ägg från Sjöberg, Täktom, gröna blad från Helenes trädgård i Tvärminne. Allt fräscht och nylagat för dig vår kära gäst!


IMG 3104

För att återgå till SJ:s tidskrift så upptar hela bakpärmen en reklam för snabbmat i tågets bistro. Denna ekologiska snabbmat av märket Kalf&hansen lär vara tillredd av 100 % närodlat och ekologiskt från svenska gårdar. Nu kan jag inte uttala mig om maten i fråga men ambitionen är beundransvärd. Nästa gång jag åker tåg i Sverige kanske jag tar en svängom till bistron.

Nedan säsongens sista gröna tomater som kommer från Helenes Trädgård, Tvärminne. Carolina Holmqvist har också levererat oss gröna tomater liksom Pukki från Bjärnå. De är omtyckta av gäster och ej lätta att finna varken på marknader eller i butik.

IMG 3109

Sen kan jag inte låta bli att kommentera mjölkdiskussionen som vi kunnat ta del av via radion t.ex. Det finns någon skola i Österbotten tror jag det var som valt att servera lättmjölk i stället för fettfri mjölk till barnen. Det blir dyrare men godare och hälsosammare anser dessa pionjärer. I Hbl 19.11.17 kunde man läsa en intressant insändare angående fettfri mjölk och dess användning i Finland i offentliga måltider. Har förstås förlagd tidningen så skribenten är nu okänd men insändaren talade för fett i mjölk. I Finland använder vi mest fettfri mjölk. Lördagen 18.11 lyssnade jag på Micke Björklund och några andra som diskuterade mat i radion. Micke stod för smör och grädde som känt är medan de andra talade för våra näringsrekommendationer som förkastar mjölkfett eftersom det är ett hårt fett. Nu finns det delade meningar i frågan och på Papaya använder vi ekologisk helmjölk som inte är homogeniserad, det är nu vårt val. Vi använder också smör i bakning och matlagning då det krävs för smak och konsistens. Rapsoljan i majonnäser och att fräsa med samt god olivolja till smaksättning och bakning eller ugnsbakning av rotsaker. Det är en djungel det här med fetter! Vid industriell upphettning i framställningsprocessen förstörs essentiella fettsyror och oljans struktur förändras. Jag anser att man skall använda så lite processade råvaror och mat som möjligt. Ekonomiska intressen styr mycket. I Hbl 20.11.17 kan vi läsa om smörpriset som ligger högt för tillfället i övriga nordiska länder men så ej i Finland. Ekbergs anrika bageri köper sitt kavlingssmör från Frankrike. Nu är det för dyrt och måste ersättas med finländskt smör som ej har samma egenskaper. Ja inte hänger man med alltid. Minns ni då reklamen sade ”mene munalla töyihin” sedan blev ägget ohälsosamt och kolesterolhöjande, sedan några år är ägget frikänt och ej bannlyst mera. Sunt förnuft och måttlighet samt rena råvaror är att föredra i alla lägen! Nu i juletid rekommenderar jag smördeg till jultårtorna och inte tårtdegen som finns i mängder och massor i frysdiskarna. Köp smördeg för goda tårtor!

Lördagen den 9 december då vi har Gammaldags julmarknad i Ekenäs håller Papaya öppet med risgrynsgröt kokt på ekologisk helmjölk, blandfruktsoppa, Skagenbröd på hembakat och hemmalagad majonnäs, gravfisksmörgås på finländsk fisk, saffransbullar bakade på smör, ekologiskt socker och mjöl samt ekohelmjölk och pepparkakor bakade på smör, ekosocker, ekomjöl och ceylonkanel. Välkomna! Ekologiskt kaffe rättvist producerat kröner det hela.

Vi tar också emot beställningar på t.ex. pajer, bröd, saffransbullar, jullådor i begränsad omfattning. Onsdagen den 20 december dukar vi upp julbord a la Papaya.

oiva logo