Inspiration, att inspireras och inspirera!

Tänk att få arbeta med det man är intresserad av, med sin hobby. Ibland får man göra det och då är det nog maximalt underbart. Under största delen av mitt arbetsliv, 1981-2016 eller 35 år har jag arbetat med undervisning i ett ämne som alltid intresserat mig. Hushållslärare beslöt jag mig för att bli 1976-77. Det var en slump. Jag var på Mjölbolstad sjukhus för undersökningar och råkade dela rum med en äldre dam (egenligen var hon kanske i den ålder jag är i nu!) Margareta Hollstén från Kimito. Hon var till sin utbildning hushållslärare och såg mitt intresse för matlagning. Hon sådde ett frö i mig och jag följde hennes råd. Tack Margareta där du nu finns i din himmel.

Här som ung lärare i tjänst vid Svenska Folkakademin i Borgå 1983 kanske? Undervisade i bl.a. vegetarisk matlagning, U-landskunskap, bokföringens grunder, näringslära, maskinskrivning m.m.
001

Detta val har fört mig på många intressanta äventyr inom ämnet mat och näring. Jag har varit lärare för unga vuxna och för tonåringar och det har varit otroligt givande och roligt. Idag stöter jag på mina adepter här och där i världen. Jag är tacksam för alla år i branschen och skulle inte ge bort ett ända! Jag har haft förmånen att undervisa blivande hushållslärare under en viss tid av mitt arbetsliv och jag har fått forska i hushållsvetenskapens pedagogik. Jag har fått resa och delta i undervisning i ämnet i våra nordiska länder men också i England. Genom deltagandet i Nordiska sammarbetskommittén för hushållsvetenskap och i internationella sammanhang i International Federation of Home Economics har många band knutits både inom yrket och vänskapsmässigt. Genom engagemang inom den grundläggande utbildningen och inom utbildning vid Helsingfors universitet och Åbo Akademi både som studerande och lärare/handledare har jag fått många värdefulla insikter och kontakter. Nu är den tiden förbi, åtminstone för stunden. Jag valde att bli företagare, helt slumpmässigt men med stort intresse och engagemang. Jag cyklar iväg till mitt lilla företag varje morgon med glädje. Jag får arbeta med unga, inspirerande människor kocken Emmy och Kirsi som är utbildad inom turismen. Jag upplever att vi kompletterar varandra utmärkt. Emmy är inte sen att ta till sig idéer och dela med sig av sitt kunnande. Kirsi är solskenet i salen, alltid vänlig och serviceinriktad. Tacksamhet är ordet idag för att jag ännu i denna ålder får göra något nytt, lära mig om företagande och förverkliga mina idéer om matlagning. Visst gör artrosen i både fötter och händer sig påmind mer eller mindre men den struntar jag i tills vidare. Jag har ju yngre händer och fötter som kan hjälpa till! Praktikanter är också gåvor som gör livet lättare, inspirerar och hämtar sina kunskaper till oss. Praoelever och dagsverkselever likaså. Alltid roligt med olika människor och olika upplevelser om det så gäller personal eller cafékunder.
På bilden nedan deltar jag i matlagningskurs i norra Costa Rica. Wolfgang, läraren till höger och två killar från USA och jag lär oss laga arepas, sydamerikanska pannkakor som äts med olika salta fyllningar. När jag reser ser jag alltid till att få matupplevelser i bagaget.
 
costa rica


I veckan fick jag i min hand tidskriften Kuriren. En kund brukar ge mig tidningarna nu och då. Denna gång fick jag bl.a. påsktidningen från april och augustinumret. I påsktidningen finns en artikel om Björkåsa fårfarm i Tenala. Jag köper in lammkött från dem och i fredags 3.11 hade vi Shepherd’s Pie med lammbog från just Björkåsa. Nästa vecka kommer vi att servera en soppa med lammbullar och köttet är givetvis från just Björkåsa. I samma nummer kunde jag också läsa om mina goda vänner Tom och Marie Allen. Dom gör en stor insats genom att göra hjälpresor till Lettland, Liepna. Där finns en internatskola som dessa två vardagshjältar har tagit till sin uppgift att bistå. I morse läste jag i augustinumret om Skillnadens trädgård. En ung kvinna i Sverige odlar det mesta som behövs i en fempersoners familj under ett år! Inspirerande. Hon bloggar på Sveriges största trädgårdsblogg
www.skillnadenstradgard.se och har gett ut en trädgårdsbok Skillnadens trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi. Underbar energi! I samma tidning på s. 36 kan jag läsa om smarta gröna val. Livsmedelsverket i Sverige ger tips om de hälsosammaste i grön väg. När jag läser detta så kan jag konstatera att allt serveras så gott som dagligen på Papaya. Vegetabilierna skall serveras i rätt säsong, så nyskördade som möjligt, av hög kvalitet och både råa och tillagade. Broccoli, gröna bladgrönsaker som mangold, spenat, nässlor, grönkål, ärter, bönor, torkade kikärter, linser och bönor, svamp och olika grönsaker, rötter och lökar skall vi äta då de är som bäst just där vi bor. Nu kan vi konstatera att en del vegetabilier är på utgående i november men många finns att få närodlat ännu. Var så god och kom in och ät!

En annan ung kvinna, Jasmine Nedergård bloggar på Mitt gröna samhälle och beskriver sig som en ”global medborgare.” Vad glad man blir att läsa om unga människor som tycker att det är värt att kämpa för en förändring i tanke och handling. Kuriren är en finlandssvensk tidning som finns att köpa eller läsa på biblioteket. Ofta har dom intressanta artiklar om olika personer i vårt finlandssvenska rum.

Nu håller Papaya öppet lördagen den 11.11. från klockan 10.00-15.00. Vi serverar värmande soppa med hembakat bröd, kaffe med dopp och Pralinas underbara praliner samt bokkalasupplevelser. Mer eller mindre använda kokböcker finns till salu för en ringa peng! Jag gallrar och städar ut i mitt hem för en eventuell flytt till mindre lägenhet. Kanske kommer du in och fynda?

oiva logo