Riktiga män käkar vego!

Ja så lyder en rubrik i tidningen Vego i ledaren skriven av Mattias Kristiansson, chefredaktören. Så enkelt är det ju inte och inte helt sant heller.


Fortfarande är det mest kvinnor som attraheras av vegetarisk mat i olika former, av hälsoaspekter och av att äta etiskt rätt. Alla borde givetvis tänka på att äta hälsosamt, miljövänligt, djurvänligt och dessutom jättegott! Män lär vara intresserade av proteiner och träning. Köttnormen är också väldigt djupt rotad. Riktiga män käkar kött, stoppar korv, jagar vilt och grillar bisonstek. Mattias Kristiansson vill tro att det inte är riktigt så, att normer går att ändra, att protein- och träningsmyter går att krossa. I ovan nämnda tidning Vego läser jag om Alexander Pärleros, superentreprenör som driver en av Sveriges största poddar- Framgångspodden och om hans väg till vegetarian. Intressant läsning. Tidningen i sig är bra så jag köper den gärna och får inspiration till måltidsplaneringarna på Papaya bl.a. I Hbl 24 oktober kan jag läsa att ”hälften av folket föredrar vegetariskt.” Gallup gjord av Maaseuden Tulevaisuus. Att äta vegetariskt motiverades med miljöskäl och hälsa. På Papaya äter du inte alltid vegetariskt, oftast har vi lakto-ovo-vegetarisk kost. Du har dock möjlighet att välja ett vegealternativ om vi har kött eller fisk. För mig är det viktigt att servera mångsidigt med vegetabilier och om jag serverar fisk så är den inhemsk och helst vild. Serveras kött så skall det helst vara ekologiskt och närproducerat. Så också denna vecka. I fisksoppan idag, torsdag, hade vi abborre och gös båda vilda fiskar från Åland och Borgå. I morgon serverar vi kåldolmar med ekologiskt kött från Mörby och närodlad kål och god potatis från Lasse Forsstedt Sköldargård. Bönor och linser ingår i maten varje dag och är ekologiska. Spannmål, gärna fullkorn, bovete, quinoa ingår också så gott som dagligen i maten. På Papaya vill vi ge en matupplevelse som är genomtänkt och god. Kom själv in och se, bedöm själv. Vi är stolta över vår matlinje och vill att den håller måttet alla dagar. Ett superfint salladsbord är serverat givetvis varje vardag och hos oss äter både män, kvinnor och barn. Unga och äldre. Kostymnissar och vanliga jobbare av båda könen.
Nedan fixar Patricia kåldolmar "på löpande band" inför fredagslunchen.

IMG 2992

och nedan en del av vårt salladsbord, säsongens grönsaker och frukter. Salladsåser gjorda på majonnäs med närproducerade ägg (Täktom), en persiljesås utan ägg, här svarta bönor, kålrabbi, blommor och örter från Tenala, tomater likaså från Carolina Holmqvist hela sommaren och fortfarande idag. Rostad pumpa, olikfärgade betor, gröna syltade tomater.....ja, du måste uppleva det själv.

 IMG 2994

oiva logo