Kasvisruuasta on tullut mainstream!

Salladscafé Papaya on alusta lähtien ollut kasvispainoitteinen. Tänään kaikki tietävät että kasviksien syönti on lisättävä jag lihansyönti vähennettävä. Uudet terveysohjeet sanovat samaa, enemmän kasviksia!Me yritämme joka päivä tehdä ruokaa alusta alkaen ja kasviksia suosien. Niin paljon lähellä tuotettua kuin mahdollista. Nyt alkaa sesonki jolloin ei saa kaikkia vihanneksia läheltä mutta juurekset ja kaalit kylläkin. Kasvisproteiinit tulevat esimerkiksi Makrobios tukkuliikkeen kautta. Tämä liike on Leksvallissa ja työllistää paikallisia. Tuotteet tulevat mistä milloinkin mutta ovat luomua. Myös pähkinät ja kuivatut hedelmät saamme usein tätä kautta. Jauhot, ryynit ja täysjyvät otamme Mörbyn kautta. Lihaakin löytyy meidän ruokalistasta melkein päivittäin ja kalaakin, villiä useinmiten joskus kasvatettu kirjolohi Kasnäsistä tai Ahvenanmaalta. Olen tietoisesti jättänyt väliin norjalaisen lohen. Kuvassa villi siika ja kuha Tammisaaresta.gös och sik


Tänä päivän ruotsinkielisestä päivälehdestä Hufvudstadsbladet 17.12.16 voi lukea että Suomi on edelläkävija terveysvaltiona näin brittilehti Evening Standardin mukaan. Me mukamas syömme terveellisesti luonnon antimia kuten marjoja ja koivunlehtiä? Pidämme huolta luonnosta, liikumme sekä saunomme säännöllisesti. Tämä tekee meidät terveiksi ja antavat meille kirkkaat silmät ja kimmoisa säteilevä iho. Osittain tämä on varmasti ihan totta mutta professori Mikael Fogelholm, ravitsemustutkija, ei ole ihan samaa mieltä brittijournalismin kanssa. Hänen mielestä voi sanoa että suomalaiset ravitsemussuositukset suosivat ruoka-aineita jotka ovat verrattavissa Välimeren ruokaperinteeseen. Esim. on meidän rypsiöljy verrattavissa oliiviöljyyn samanvertaisia, villit marjat ovat meidän eduksemme sekä ruisleipä on parempaa kuin valkoinen leipä. Mutta terveelliset elämäntavat ja ruokatottumukset ovat myös muuttuneet välimeren maissa. Siellä syödään enemmän lihaa kuin aikaisemmin eikä olla yhtä uskollisia omalle välimerenruoalle.
Alla kuva nauriista. Juureksia on monenlaisia, käytä päivittäin! Kaaleja myös.

rovor


Fogelholmin mukaan ei ole suosittavaa syödä kaiken maailman terveysvaikutteisia välipalapatukoita joita Suomessa käytetään paljon vaan pitäisi käyttää tuoreita kasviksia näiden sijaan. Näitä superfood tuotteita väitetään brittiartikelissa että me suomalaiset suositaan. Artikelissä sanotaan myös että pitäisi vaihtaa lohi silakkaan. Fogelholmin mukaan tämä on liian yksiselitteistä. Meidän tulee syödä vaihtelevasti järvi- ja merikalaa, rasvaisia ja vähemmän rasvaisia lajikkeita. Parin viikon sisällä luin päivälehdestä että suomalaiset syövät nykyään enemmän kalaa mutta eniten norjalaista kasvatettua lohta. Kotimaiset kalat ovat vähentyneet meidän lautasiltamme. Brittiartikkeli nostaa myös esiin meidän pohjoismainen arki. Tanskassa puhutaan Hygge ilmiöstä, jotain kotoisaa ja mielyttävää. Ruotsissa heillä on fika mikä on kahvitauko. Tämäkin ilmiö on jotain jota maailmalla pidetään mukavana. Meillä on aikaa pitää ”fikapaus” ja hygge aikaa ehkä meidän hyvinvointivaltioperiaatteen ansiosta. Nyt siis on pohjola pop! Ruokakultuurin professori Johanna Mäkelä ottaa myös kantaa brittiartikelin sanomaan. Hänen mukaan tämä pohjolan trendi on ollut maailmalla jo pidemmän aikaa. Trendikäs pohjoismainen ruoka on lanseerattu ja Tanskassa oleva ravintola Noma on myös saannut paljon huomiota pohjolan ulkopuolella. Pohjola on trendikästä. Mäkelän mukaan meidän kyllä tulisi lisätä hedelmien, kasvisten, palkokasvien, juuresten ja marjojen syöntiä. Tämänhän me jo kaikki tiedämme ja me Papayassa yritämme parhaamme jotta te hyvät asiakkaamme saisitte korkealaatuista kasvis- ja sekaruokaa kotona tehtyä alusta loppuun hyvistä raaka-aineista. Mäkelä mainitsee myös Marttaliikeen toimintaa. Sekä suomenkielisellä että ruotsinkielisellä puolella Martat haluavat nostaa esille meidän tavallinen, rauhallinen ja hauska arki. Tämä on painopisteenä lähivuosille, arjen hyvä olo.

Saunomisesta vielä; samasta lehdestä voi tänään lukea että tutkimus tehty Itä-suomessa 2000 keski-ikäisten miesten kesken näyttää että miehillä jotka saunovat monta kertaa viikossa on pienempi riski sairastua dementiaan. Aikaisemmin on tutkittu ja todettu että saunominen on huomattavasti vähentänyt riskiä äkilliseen sydänkuolemaan. On se vain niin että meillä Suomessa on hyvät mahdollisuudet elää terveellisesti ihan arjessa.
oiva logo